UNESCO és Világörökségi helyszínek Magyarországon logó

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj

Galéria

A helyszínről

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj 2002 óta világörökségi helyszín. A világon egyedülálló, ezeréves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely szinte változatlan formájában maradt fenn. A táj képe és szerkezete a borászati kultúrával kölcsönhatásban formálódott. Innen kapta a kultúrtáj elnevezést is, ami az ember és a természet által közösen alakított tájat jelöli.

A tokaji szőlőkultúra megteremtésében a régi magyar gazdák mellett számos népcsoport betelepülőinek (német, örmény, ruszin, zsidó stb.) is szerepe volt. Saját nemzeti hagyományaikkal a táj adottságaihoz és a már meglévő szokásokhoz alkalmazkodva formálták a tokaji borvidék páratlan egyediségét.

A Tokaj-hegyaljai borvidék szőlővel művelt területe ma 87 kilométer hosszúságban és 3–4 kilométer szélességben terül el mintegy 5300 hektárnyi területen, a „három sátorhegy” (a tokaji Kopasz-hegy, az abaújszántói Sátor-hegy és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy) háromszögében.

A világörökségi helyszín és védőövezete 27 település közigazgatási területét fedi le több mint 88 000 hektár kiterjedéssel. A magterület települései: Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Mád, Mezőzombor, Rátka, Szegi, Tállya, Tarcal és Tokaj. A világörökségi helyszín kiemelt építményeket is magában foglal: a Sátoraljaújhelyen elterülő Ungvári pincét, a Sárospatakon található Rákóczi pincét, a hercegkúti Gomboshegyi és Kőporosi pincesorokat, a Tolcsván fekvő Oremus pincesort, valamint a Bormúzeum pincéit.

A vidéken járva felfedezheted a Tisza és a Bodrog összefolyásánál fekvő Tokaj városát, ami a történelmi borvidék fővárosa. Hercegkúton barangolva megcsodálhatod az egymás mellett sorakozó pincéket, Monokon bekukkanthatsz Kossuth Lajos szülőházába, de csodás naplementét láthatsz Tarcalon a Szent Teréz-kápolnához felmászva. Tolcsván a Szirmay-Waldbott Kastély és látogatóközpontban tudhatsz meg érdekes dolgokat a vidékről, míg Mádon a zsinagógát csodálhatod meg, ami a világ 100 legszebb zsidó imaházának egyike. De látogass el Tállyára is, ahol érdemes felfedezni a Mailloth-kastélyt. Tudtad, hogy az 500 forintos bankjegy hátoldalán látható reneszánsz stílusú várkastély a Sárospataki Vár? Ide ellátogatva nem csak a várat, de a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárát is megismerheted.

A világörökségi helyszínen számos kiváló minőségű borfajta is felfedezhető.

 • Tokaji aszú
  A tokaji aszú különleges, egyedi technológiával készül, amelynek két komponense van: az aszúbogyó és a magas minőségű alapbor. Szüretkor az aszúszemeket egyenként szedik le a fürtökről, majd beáztatják az alapborba és így érlelik tölgyfahordóban legalább három évig. Az aszú puttonyszámát az egy gönci hordó (136,6 liter) borban áztatott aszúszemek meghatározott mennyisége adja. A borvidék speciális mikroklímájának köszönhetően alakul ki a Botrytis cinera nevű penészgomba, amely a szőlőszemek héját vonja be szabályozva a sav és a cukor arányát, elősegítve ezzel az aszúsodást.
 • Tokaji szamorodni
  A szamorodni lengyel eredetű szó, jelentése: „Úgy, ahogy termett”. Az aszúszemeket az ép szemekkel együtt dolgozzák fel és az aszúszemek mennyisége dönti el, hogy száraz vagy édes szamorodni bort kapunk.
 • Tokaji száraz furmint
  Tokaj-Hegyalja legnépszerűbb szőlőfajtája. A tisztán furmint szőlőfajtából szüretelt és feldolgozott, fahordóban érlelt, harmonikus hatású, szép savszerkezetű bor páratlan ízgazdagsággal bír, ideális kísérője a kecske- és a hegyvidéki tehénsajtnak.
 • Tokaji Hárslevelű
  A hárslevelű ízig-vérig magyar szőlőfajta. A szőlőszem héja lehetővé teszi a késői szüretelést is, mely esetben a borok finom fűszeres, hársfamézre emlékeztető illattal, ízekkel rendelkeznek.
 • Tokaji Sárgamuskotály
  Elegáns és finom muskotályillat, az ehhez simuló ízek, zamatok teszik közkedveltté. A muskotályok legelőkelőbb fajtája. A harmadik leggyakoribb szőlő a borvidéken, füstös ízű ételek ideális kísérője.

Tudtad, hogy borok tárolására szolgáló hordókat a Hegyalján növekvő kocsánytalan tölgyekből készítik, melyek ideális csersavtartalmú, kopásálló, tartós faanyagot biztosítanak? Ennek eredményeként a borvidék nemcsak a szőlőt adja a borhoz, hanem lehetővé teszi, hogy a borkészítés minden folyamata helyben valósuljon meg.

Térkép

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszín térképi lehatárolása.

Játékok

Kicsiknek

Nagyoknak