UNESCO és Világörökségi helyszínek Magyarországon logó

Világörökség gyerekszemmel

Galéria

A helyszínről

Hogy lehet az örökség az egész világé?

Mitől lesz valami annyira nagy jelentőségű, hogy az esetleges megrongálódása vagy elpusztulása az egész világ számára veszteség legyen?

És mi a szereped ebben neked?

Az örökség az, ami tőlünk függetlenül létezik, mi is úgy kaptuk megőrzésre, gondozásra. Ahogy egy család genetikája öröklődik szülőről gyermekre, úgy száll nemzedékről nemzedékre a kulturális, természeti és szellemi örökségünk is. Mindig a jelen nemzedékének feladata ápolni a fennmaradt örökséget, valamint továbbadni azt a jövő generációjának.

Mi számít világörökségnek?

Olyan helyszínek vagy értékek, amelyek hatással voltak a történelemre, esetleg nagy tettek, csaták nyomait őrzik, vagy olyan természeti értékek, amelyeknek nincs párja az egész világon. Ha például a Grand Canyonra, a Stonehengere vagy Versaillesra gondolsz, egyből beugrik neked a helyszínek képe, hiszen világhírűek. Ezeknek az értékeknek a megőrzése nem csak azon országok feladata, ahol fizikailag megtalálhatók, hanem az egész világé. Mindannyian felelősek vagyunk: a Világörökség Egyezmény részes államai, az ország, amelynek a területén van, az emberek, akik ott élnek, a turisták, akik megcsodálni utaznak oda, a szakemberek, akik kutatják, a média, ami közvetít róluk. Mindenki felelőssége és feladata, hogy megismerje és egyúttal ismertté tegye saját hazája helyszíneit.

Már az I. világháború után felmerült az igény egy olyan nemzetközi mozgalom létrehozására, amely az Európán kívül fekvő kulturális és természeti javak védelmét szolgálná, azonban csak az asszuáni gát építése kapcsán került elő igazán ennek a fontossága.

Mi is történt ott pontosan?

Az egyiptomi kormányzat az ötvenes években döntött egy víztározó létesítéséről Asszuánnál, a Nílus alsó folyásánál. Ez Abu Simbel templomainak elárasztásával járt volna. A régészeti emlékek visszafordíthatatlan pusztulásának híre hatalmas visszhangot váltott ki világszinten és megmentésükre nemzetközi kampány indult az UNESCO kezdeményezésére. Abu Simbel és Philae templomait hatalmas kőtömbökre darabolták, majd egy közeli mesterséges dombon építették fel ismét. Az akció megközelítőleg 80 millió dollárba került, az összeg felét 50 állam adományozta. Ez az összefogás rámutatott, hogy a kiemelkedő értékkel bíró kulturális javak megőrzésének felelőssége a nemzetek együttes feladata. Az összefogás rávilágított emellett arra is, hogy léteznek olyan műemlékek, amelyek az egész világ és az emberiség számára rendkívüli és egyetemes jelentőséggel bírnak.

1972. november 16-án született meg az UNESCO Világörökség Egyezménye. Az Egyezmény globális felelősségvállalást tesz lehetővé a világ kulturális és természeti értékeinek megóvásáért.

Jelenleg 1154 helyszín található a Világörökség Jegyzékben, mely lista folyamatosan bővül. Vannak ezek között olyan helyszínek is, amelyek veszélybe kerültek, ez lehet környezetszennyezés, háború, tömegturizmus vagy kevésbé átgondolt várostervezés miatt is. Ezek a helyszínek kiemelt segítséget kapnak az UNESCO-tól a kiemelkedő egyetemes értékük megőrzésének érdekében.

Magyarországon szerinted hány világörökségi helyszín lehet?

Vajon mindegyiket ismered?

Játékok